Начало

Този блог е насочен към имащите интерес в сферата на финансовите пазари. Споделяйки своя опит и разсъждения, се надявам да дам някакъв принос към развитието на инвестирането в публично-търгувани компании. Дълбоко вярвам, че инвестиционното знание може да е кумулативно, макар често пазарите да напомнят, че за повечето участници в него е по-скоро ритмично. Но отделният индивид не е пазарът. Отделният индивид може да действа самостоятелно и да взема решение на база предишен опит, вместо да повтаря едни и същи грешки отново и отново. 

Идеята е да представя своя начин на инвестиране. Ако имате телефон или маратонки на световноизвестна марка, шансът да прочетете повветена за техния производител статия е малък. За сметка на нова може да срещнете анализ на компания, които не са особено популярни. Ако търсите ново попълнение за вашия портфейл със стабилни акции и добър процент дивидентна доходност, вероятно сега е подходящ момент да се насочите с мишката горе вдясно. Вероятността да попаднете на акция непопулярна за инвеститорите е значителна. Не отхвърлям възможността да инвестирам средства в компаниите от първия тип, при определени условия, но моята стратегия естествено ме води в голяма част от случаите към такива от втория тип. Във всеки случай, пътищата до инвестиционното благополучие са много и верният не е само един.

Погледнато от високо, човек трудно може да намери по-неподходящо избран момент да инвестира, както на международни пазари, така и тук в България, от сегашния. Безспорно е становището, че множителите на акциите са твърде далеч от историческите стандарти, а изгледите за успех са далеч по-добри, когато индексите са на десетилетно дъно, вместо на исторически най-високи нива или близо до тях. Кой е виновен за сегашната ситуация не е предмет на статията, но когато дори спадащите печалби и влошаващата се макроикономическа рамка не са в състояние да разклатят позитивните настроения, обезсърчаващо чувство е точна характеристика.

Евтиният финансов ресурс ожесточи конкуренцията на финансовите пазари в последните 9 години. Нарастващ процент хедж фондовете не могат да се справят с конкуренцията на индексите, което логично води до възход на съмненията в ползите от тях. В края на март BlackRock, най-голямата група от инвестиционни фондове, обяви че съкращава част от своите портфолио мениджъри и насочва повече средства към високи технологи, които да ги заменят. Подобни мерки вече вземат и много други компании, които не вярват, че повечето хора могат да се справят по-добре от машините при селекцията на инвестиции.

От друга страна, човеците постоянно се осъвършенстват за да докажат своята ефикасност. Към момента има над 140 хиляди държатели на CFA сертификат. Анализаторите в големите инвестиционни банки работят усилено да достигнат до най-малките детайли в очакваното представяне на компаниите. Изследват се пазарът, настроенията на клиентите, доставчиците, мненията на висшия мениджмънт и се правят прецизни изчисления чрез финансови модели. И що се отнася до приходите и печалбата за следващото тримесечие, трябва да се признае, в огромната част от случаите, са много близо до докладваните числа.

В речника на инвестиционната джунгла няма думи като милост или състрадание. Това е постоянна напревара между участниците в нея, опитващи се да вземат надмощие над останалите по всевъзможен начин. С цел да съм конкурентоспособен в тази ситуация, аз разчитам на инвестирането в стойност, разгърнати от Бенджамин Греъм в неговата книга "Security Analysis", чието второ издание притежавам. Въпреки че пазарът е доста по-рационален в наши дни в сравнение с 1940 година, когато изданието е писано, все още има моменти, когато тази рационалност отсъства.

Човешките чувстват играят по-голяма воля във вземането на инвестиционно решения, отколкото всеки един е готов да признае. Необходимо е добрият анализ да е емоционално неутрален, също както и вземането на решение. Менталната устойчивост е съществена част за постигането на инвестиционен успех. Това е направление върху, което все още работя и се стараят да подобря. Въпреки, че Греъм не е отделил място в своята книга на менталната страна на инвестирането, между редовете тя прозира.

Освен анализи за публично-търгувани компании, друго което може да намерите в този блог е прозрачност. Липсата на този елемент води до подкопаване на доверието между съпрузите или към държавните институции. Можете да се обзаложители, че всяка дума тук произлиза от моята убеденост по дадена тема и зад всеки анализ стои реално действие на покупка или продажба на акция. В момента в акаунта ми в Interactive Brokers са всички ликвидни спестявания, които притежавам. С наличните 25 500 евро ще се опитам да постигна задоволитена възвръщаемост, действайки рационално. Надявам се да ви бъда полезен с инвестиционни идеи или поне с малка част нови знания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *