Финансови Отчети Т2 2017 (VSI, NDX1)

Както подсказва банерът в началото на блога, обичам времето прекарано сред българските планини. Именно това беше причината в последните десетина дни да нямам възможността да обобщя впечатленията си от финансовите отчети на Nordex и Vitamin Shoppe, оповестени наскоро. Сега, след като имах време да ги прегледам по-детайлно, не мога да кажа, че ме изненадаха с нещо, въпреки че акциите на двете дружества реагираха на отчетите, при това разнопосочно.

Ще започна с Vitamin Shoppe, защото орязването на 1/3 от пазарната капитализация трудно може да се пренебрегне и да не разклати нервната система и на най-големият фен на акцията.

Стана ми ясно, че съм подценил силата и интензитета на процесите в търговията на дребно в САЩ. Заплатите едва помръднат в посока нагоре, което прави борбата за всеки допълнителен долар продажби сериозна. Съревнованието между онлайн и физическите търговци също много помага за настоящата ситуация. Специално за VS, тъй като ръководството вече заяви, че не желае да се надбягва единствено на пистата на цените, спадът в спортния сегмент продължава. Само благодарение на целенасочени промоции на най-популярните продукти задържаха общият спад в сегмента на около 10%. От една страна има множество малки онлайн участници, опитващи се да се наложат, предлагайки най-различни промоции. На едно място срещнах, че ако си купиш спортно облекло, имаш купон за 33% намаление на всичко останало. Ето друг пример за агресивен малък участник на пазара.

Иновативните начини да се привлекат парите на клиентите са множество. Най-агресивните безспорно са "Купи едно, вземи едно безплатно. Най-разпространеният, обаче, е „Купи едно, вземи едно с 50% намаление“. Тези стратегия носят негативен финансов резултат за продавача в дългосрочен план и затова трудно може да се поддържат за дълго, освен ако не се се субсидират от други продукти. GNC сериозно залага именно на подобен род промоции, за да се задържи над водата.

Индустрията ще продължава да е под напрежение, докато достъпът до финансов ресурс на най-нефективните не започне да пресъхва. Не след дълго вероятно ще започнат и фалити.

Нещо, което определено не очаквах е спадът на продажбите в основният сегмент – витамини, минерали. Дори първото тримесечие, когато спортният сегмент отново беше на дъното, витамините и минералите бяха източник на светлина. Сега техните продажби спадат с 1%. Единственото положително от отчета бе продължаващото отвърждаване на собствените марки в целия микс, макар че по моите сметки те също нетно са по-малко от миналата година.

Въпреки че резултатите са крайно незадоволително, засега дългосрочната натура в мен надделява - ще задържа акциите и няма да продавам. Искам да изчакам поне още един отчет, преди да промяна виждането си за VS. Ако витамините и минераталите продължават да свиват продажбите си или няма по-добри новини от Nutri Force, тогава вероятно ще си променя решението.

Nordex стабилизират резултатите си след слабото първо тримесечие. Приходите растат леко, а баклогът е солиден, най-вече благодарение на услугите. Маржовете продължават да бъдат под натиск, благодарение на забавени поръчки и общата краткосрочна несигурност в сектора. Това едвали ще отшуми скоро, защото на проведените търгове в Германия наскоро, почти всички поръчки бяха спечели от граждански сдружения, които едвали ще изберат някоя от големите и утврдени компании за да им възложат строителството на турбините. Хубавото е, че Nordex е диверсифицирана компания за разлика от преди 3 години.

Втората половина от годината трябва да покаже първите резултати от мерките на новото ръководство. Очакванията са ми повечето големи проекти да се ориентират към приключват – това ще означава по-малко запаси, по-малко оборотен капитал и намаляване на задълженията към банките, подобряване на свободния паричен поток. Равно по важност ще бъде и как ще навигират преговорите с германските профсъюзи във връзка с намаляването на служителите във фабриката в Рощок.

В настоящата ситуация, имайки предвид EV/EBITDA 8 за адекватно, справедливата цена на Nordex е около 17,50 евро. Ако пазарът ми предложи нива от сорта на 16 евро, веднага ще се разделя с тази инвестиция, понеже има доста работа за вършене от страна на ръководството, а това винаги е съпроводено от несигурност, което пък поражда елемент на спекулативност.

1 коментар...прочети го и изкажи своето мнение

  1. Николай Стоев

    Аз съм внимателен в момента с всичко де що е ритейл. Онлайн търговията много здраво друса целия сектор и не се знае в каква посока ще задуха вятъра.

    А без конкурентни цени, много трудно ще оцелее който и да е ритейл бизнес. Когато тръгна да си купувам нещо в Интернет, ровя се из много сайтове, докато намеря най-изгодната оферта.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *