Финансови Отчети Т2 2017 (UTH, IRMD)

Въпреки че инвестирам с по-дългосрочна цел от следващия финансов отчет на компанията, когато имам толкова концентриран портфейл е необходимо да следя от много близо как се представя всяко дружество и да търся знаци за бъдещото развитие. Разбира се, започвам със самия отчет, но винаги слушам и какво са споделили мениджърите по време на представянето на резултатите.

Ето как се представиха първите две компании, които вече обявиха своите резултати за второто тримесечие на годината:

United Therapeutics

Дружеството регистрира най-високите си тримесечни приходи през Т2 2017. Тъй като сезонност на приходите тук липсва, спокойно мога да сравнявам продажбите с Т1. Всеки един от водещите четири лекарства отбелязва ръст спрямо началото на годината. Най-осезаем е при Adcirca, следван от Orenitram. И двете лекарства се използват от пациенти във функционален клас II. Тези, предназначени за ФК III и IV - Remodulin и Tyvaso – приходите от първото остават стабилни, докато последното бележи значим ръст от над 20%. Това е добър отговор на въпросите как ще се представят лекарствата на компанията, след като преди около година на пазара беше представено конкурентният продукт на Actelion – Uptravi.

По време на представянето на резултатите, Мартийн Ротблат сподели, че работата по новите продукти RemoSynch и RemUnity напредва и се планира да бъдат пуснати на пазара през следващата година. Точен период не спомена, защото всичко зависи от разговорите им с FDA. В анализа си за United Therapeutics, изразих съмнения относно бъдещето на RemUnity, защото вероятно сходният продукт на SteadyMed първи ще получи одобрение и не е ясно дали това няма да попречи на RemUnity да получи разрешение за използването му. Предстои да видим. Във всеки случай, програмата за нови лекарства е вълнуваща.

Разходите за развойна дейност са значително повече от предишните периоди. В четвърта, последна фаза, е следващото поколение Orenitram – OreniPlus. През септември трябва да започне да се окомплектоват данните от изследванията.

Нещо, което ме изненада беше провизията за $210 млн. във връзка с очаквани плащания по спора с Министерството на правосъдието. Държавната структура разследва доколко правомерни са били плащанията от страна на United Therapeutics към пациентски организации, подпомагащи тяхното лечение.

Още миналата година се вдигна шум около схемата как фармацевтичните дружества толкова са вдигнали цените на лекарствата си, че пациентите не могат да покрият дори самоучастието от 10-15%. Най-сериозният пример, естествено, е Valeant. Много други големи организации от бранша са били обект на такива разследвания. Затова се задълбочих в политиките на United Therapeutics.

Следващите данни показват с колко на година са растяли даренията към такива пациентски организации:

млн. $ 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Ръст на даренията 5,3 5,3 6,3 6,3 8,7 -12,7 20

източник: ГФО 2010-2016

Между 2010 и 2016 година, сумарно даренията растат с $40 млн. За същия период приходите се увеличават с $1 млрд. Няма данни в отчетите преди това. На този фон, провизията ми се струва завишена, но ще видим какво ще бъде реалното плащане. На база наличната информация, моето заключение е, че подпомагането на пациентските организации, които твърде вероятно след това подпомагат закупуването на лекарствата на United Therapeutics, отговарят за много малък процент от цялостния бизнес.

IRadimed

Отчетът на IradiMed показа очаквани резултати. Продадените помпи са леко нагоре спрямо миналото тримесечие – 92 срещу 87. Радващото е, че цената на едно устройство е нагоре до 35 хиляди, най-вече благодарение на повечето допълнителни продукта. След като има паритет между покупката на нови помпи и замяната на стари, прогнозите от първоначалния анализ изглеждат правдоподобни и близо до реалността. В следващите години очаквам част от купените помпи в началото на тяхното лансиране (около 2009 година) да започнат да се подменят и това допълнително да подкрепи основното количество продадени продукти.

Друга оптимистична новина е новото подаване на документи до FDA за одобрение на ЯМР монитора. Същите лица ще водят разглеждането на документите, които бяха и предните пъти. Мениджърите заявяват увереност, че до края на септември ще получат крайното одобрение от комисията и ще започнат продажбите на монитора в САЩ. Вече се провеждат срещи с потенциални клиенти (най-вече тези, които ще правят поръчки през Т4 2017).  В началото на октомври е планирана среща с продавачите на компанията, които засега са 18 и вероятно ще нараснат с 20%, ако монитора бъде одобрен.

Лека по лека неяснотите около IRadimed започват да се разсейват и сега е необходимо търпение за да си свърши ръководството работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *