Портфейл: Пренареждане

След катастрофата с Vitamin Shoppe (минус 47% към вчера), премислих отново ситуацията около компанията и доколко е било възможно да избегна последствията. От фундаментална гледна точка бизнесът определено не заслужаваше последвалото бичуване. Въпреки това психологията има също толкова важна роля, колкото и чисто търговската такава. Затова реших да добавя ново правило в списъка си – продавай, ако акцията падне под няколкогодишно дъно. Малко преди да излязат резултатите за Т2 2017, акцията на Vitamin Shoppe направи точно това и ако тогава бях реагирал, щях да се върна бързо-бързо в акцията на половин цена, вместо сега да чакам малко по-адекватна оценка за нея от страна на пазара.

Nordex

Точно по тази причина вчера се разделих с всичките си дялове в Nordex, макар да вярвам в дългосрочната перспектива на компанията и вятърната енергия. Продадох на 10,10 евро, малко след като беше регистрирана новата най-ниска цена от 2014 година насам.

Продължавам да вярвам в добрите перспективи пред сектора и то за много дълго време напред, но в момента негативите около Nordex се трупат един след друг. Последният беше разочароващото съобщение, че следващата година ще се направи съкращение на разходите от едва 50 млн. евро – почти поравно поделени между намаляване на персонал и оптимизация на разходите за материали. На фона на годишните обороти, това число е твърде малко. По-сериозните ми притеснения са свързани с факта, че Германия все още е водещ пазар, а от там последно време поръчки няма, защото аукционите се печелят от граждански сдружения и в близко бъдеще промяна не се предвижда. Освен това присъствието в САЩ е символично, докато именно това ще бъде най-доходоносният пазар до края на десетилетието и като обороти, и като растеж.

Ако Nordex беше лидер в индустрията по отношение на приходи, иновации, технологии - ситуацията щеше да е по-различна. Но германското дружество дори не е в топ 5 и трябва да се бори на силно конкурентен пазар. Затова докато дългосрочната ми визияостава непроменена, реших да приключа с 13% загуба и да наблюдавам сектора за по-добри времена.

IRadimed

Междувременно, купих още 343 акции по 10,20 долара от IRadimed. Така компанията става най-голямата позиция в портфейла ми.

Има много причини, поради които харесвам компанията. На първо място, задълбочих се още малко в сравнението между монитора, които се очаква те да лансират на пазара спрямо настоящата конкуренция. Колкото повече четях, толкова повече ставаше ясно, че превъзходството спрямо наличните на пазара ЯМР монитори е значително. Мониторът на IRadimed е в състояние да промени изключително пейзажа в съответната ниша – намалява тежестта на уреда от 45 на 4 кг и представя един много изчистен, интуитивен дизайн. Предимствата му са категорични и остава да бъде одобрен от FDA, което е възможно да се случи в началото на другия месец.

Освен това Отчетът за доходоте ще изглежда доста по-различно през 2018 година, когато мониторът ще си проправя път на пазара в САЩ. В момента голяма част от административните разходи във връзка с продукта са налични, но приходите от тях отсъстват. Съответно, възможно е да видим нетни маржове от порядъка на тези наблюдавани в най-силната година от продажбите на ЯМР помпите. Единствената разлика ще бъде, че продажбите на IRadimed ще бъдат много по-големи като сума.

Накрая, дружеството разполага с опитен мениджърски екип. Главният изпълнителен директор и мажоритарен собственик Роджър Сиси има дългогодишен стаж точно в продажбата на ЯМР продукти и това е едно от нещата, които ме интересуват преди да инвестирам и една стотинка в дадена компания.

Всички промени са отразени на страницата Портфейл.

Успешно инвестиране,

Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *