Уроците от Vitamin Shoppe

Трупането на опит на финансовите пазари става по два начина – като четеш за грешките на другите или правиш собствени такива. Сега ще се опитам да ги помогна да постигнете първото, докато ви споделям за второто. Първият учебен ден ми се струва точното време да опиша какво научих досега от инвестицията си във Vitamin Shoppe, която е близо 50% надолу към днешна дата.

Уроците от Vitamin Shoppe

Главният извод, който съм направил от случилото се е критичната важност на изградена и утвърдена инвестиционна рамка. За да е в състояние да функционира целия инвестиционен процес и за да се случва той гладко, необходимостта от основни постулати, които да се следват, е задължително условие. Когато започнах преди 7 месеца да изграждам портфейл, знаех че търся изгодни акции, които да бъдат в състояние да се възстановят от някакъв текущ проблем или неуспех. Тази формулировка обаче се оказа твърде обща и от нея липсваха по-сериозни механизми за защита. Под последното имам предвид повече вглеждане в качествата на бизнеса, на ръководството, бариерите за навлизане и все неща, които да подсказват колко дълго може да отнеме да се преодолее настоящата трудност. В случая с Vitamin Shoppe, подцених колко лесно е да се започне ритейл бизнес в света на онлайн търговията и евтиния заемен капитал. На практика всеки студент с достъп до компютър и чисто кредитно минало може да се възползва от настоящите условия за правене на онлайн бизнес.

Втората поука е, че пазарът намира своя начин да те направи по-скромен. В деня преди Vitamin Shoppe да докладва резултатите за Т2 2017, бях толкова уверен че те ще са по-добри от очакванията, че увеличих с 50% позицията си в компанията. На следващия ден, дружеството докладва свиване на приходите и солидна обезценка на търговската си репутация. Твърде голямата самоувереност никога не е пътят към успеха. Затова реших, че ще отделям по-голямо значение на диверсификацията. Нямам предвид да притежавам 100+ акции като всеки модерен взаимен или хедж фонд, а умерено разпределение на риска между 8 и 12 компании. Защото твърде често ни се иска да сме намерили следващата Coca-Cola от 1988 година, но вместо това много по-често се оказваме с далеч по-обикновена придобивка. В този ред на мисли, футболните първенства не се печелят от победителите в големи дербита, а от най-постоянния отбор през целия сезон. Постоянството и дисциплината са далеч по-важни от търсенето на следващата златна кокошка.

Трето, познаването на компанията е важно, изложен на волатилността на пазарите. Да гледаш как инвестицията ти се свива на половина не е шега работа. Изправен пред този факт, изборът се свежда до две алтернативи – гледаш екрана доколкото е възможно спокойно или продаваш без много да мислиш и търсиш следващия претендент. Вторият вариант е подходящ за хората, които възприемат финансовите пазари като казино. Само че в края на пътя, по който са поели може да се окажат на грешно място. Само времето ще покаже дали решението да запазя акциите си във Vitamin Shoppe е бил подходящият избор, но когато вълните станат високи, добре е да познаваш възможностите на своя кораб. В противен случай ще се люшкаш като дъска насред водата.

Какво следва

Никой не инвестира с цел да загуби. Затова, когато акцията падне с толкова много, рискът да станеш „дългосрочен инвеститор“ се превъща в съвсем реална вероятност. Казвам риск, защото инатът никога не е бил добър финансов съветник. В така създадената ситуация, вместо печалба, човек вече разчита да излезе на нула. Елементарната математика свидетелства, че спад от 50% се компенсира с поскъпване от 100% - твърде сериозна заявка и рядко реалистична. Вместо човек да се окопае около егото си, необходимо е да направи трезва оценка на своята инвестиция и ако тя не си заслужава платеното, просто да приеме отрицателния краен резултат от позицията.

Стратегията ми по отношение на Vitamin Shoppe е да следя как се развива бизнеса. Все още съм на мнение, че това е организация с достойнства, бизнес, който само изглежда че може лесно да се репликира, защото разликата между това да продаваш спортен протеин и това да изградиш марка, на която хората да се доверяват и да пазаруват от нея със спокойствие, е много сериозна.

Засега нямам планове да се разделям с акциите си. При цена от $5.50 за дял, компанията има пазарна оценка от $130 млн. и стойност на предприятието $270 млн. За първите шест месеца са генерирани $10 млн. свободен паричен поток, а ако не се отчитат разходите за обновяване над амортизациите, числото отива над $20 млн. По всички мои начини за оценяване, компанията е евтина. Ръководството не спи, а постоянно мисли как да подобри продуктите и услугите за крайните клиенти. Би било логично в даден момент всички тези усилия да получат материално изражение в отчетите. Nutri-Force продължава да е тежко състояние, но там също се работи усърдно и даден момент би следвало да стабилизира представянето си. Когато това се случи, цялостният модел на Vitamin Shoppe ще поеме в друга посока.

Накрая искам да завърша малко по-оптимистично като кажа, че грешки винаги ще се допускат. Целта ще бъде да огранича техните щети. Когато грешките се получат в началото, това е все още ранен етап и последствията са умерени.

2 коментара...прочети ги и изкажи своето мнение

 1. c200

  От тази статия излиза, че според теб първоначалният анализ не е грешен. Нещо повече - повторил си го с новите данни и пак си стигнал до същите изводи. Следователно трябва да купуваш още. Успех.

  Reply
  1. Христо Георгиев

   Здравей,

   Със сигурност можех да имам по-добър тайминг. Иначе, откакто съм акционер основният бизнес на компанията не се е променил кой знае колко. От друга страна, компанията има достатъчна тежест в портфейла ми и не виждам смисъл да добавям при положение, че има рискове, които са си съвсем реални. Ако трябваше сега да направя тепърва инвестиция - да, при тези нива бих влязал, защото акцията ми изглежда изгодна. Но в моята ситуацията вече единствено ще следя резултатите и действията на ръководството.

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *