Преглед На Отчетите Т3 2017

  • Поредно солидно тримесечие за United Therapeutics
  • IRadimed на прага на пускането на своя ЯМР монитор
  • Мъките на Vitamin Shoppe продължават

Ето, че бързо изминаха още три месеца и отново е ред на публичните компании да се отчитат пред инвеститори и анализатори.Плашеща е дивергенцията между прогнозираното за следващите 12 месеца повишение на приходите (4%) и на печалбите (12%). Интересен е въпросът колко още разходи може да съкратят ръководилите или акции да изкупят обратно. В крайна сметка едното води до по-малко приходи за служители и доставчици, а другото до повече дълг и разходи за обслужването му. Първото не е добро за икономиката като цяло, а второто за нивото на задлъжнялост на частния сектор.

Друго характерно е, че последните три години първоначалните прогнози за печалбите са двуцифрени, а с течение на годината реалността редуцира стойностите до значително по-малко, като през 2015-а в крайна сметка дори бяха отрицателни.

За щастие очакванията към дружествата в моя портфейл не са особено високи, така че дори да ги надскочат с малко, това би следвало да се отрази положително на цената.

United Therapeutics

За разлика от предния отчет, в този няма изненади. Повечето лекарства отчитат ръст. Особено изявено е увеличението при водещия продукт на UT – Remodulin. Твърде вероятно е обаче част от този растеж да е било за сметка на представянето на Tyvaso.

Патентите на Adcirca изтекоха този месец и съвсем скоро (може вече и да е започнало ) да се конкурира със своите генерични еквиваленти. Тъй като голяма част от неговата употреба е в комбинация с Letairis, не е ясно какво ще се случи.

Orenitram продължава да изостава сериозно от останалите в пероралните лекарства поради факта, че е използвано от лекарите индивидуално. Скорошна публикация подсказва, че според специалистите комбинираната употреба би довела до по-добри резултати. Официално становище за това ще даде изследването на United Therapeutics FREEDOM-EV, което е в третата си фаза и се очаква неговото завършване скоро.

Пазарът на оригинални лекарства за белодробна артериална хипертония към Т3 2017 спрямо същото тримесечие на миналата година изглежда по следния начин (сумите са в $ млн.):

Т3 2017

Функционален клас -> II (перорално) III (инхалация/перорално) IV (венозно)
United Therapeutics Orenitram и Adcirca 153 Tyvaso 89 Remodulin 187
Actelion Opsumit и Tracleer 469 Uptravi 124 Veletri и Ventavis 77
Gilead Science Letairis 213
Pfizer Revatio 58

Т3 2016

Функционален клас -> II (перорално) III (инхалация/перорално) IV (венозно)
United Therapeutics Orenitram и Adcirca 137 Tyvaso 102 Remodulin 152
Actelion Opsumit и Tracleer 462 Uptravi 70 Veletri и Ventavis 74
Gilead Science Letairis 215
Pfizer Revatio 73

Към настоящия момент няма значение колко добри резултати изкарва United Therapeutics. Пренебрегва се и обстоятелството, че печалбата надминава очакванията на анализаторите в 11 от последните 12 тримесечия, като много често това става с разлика между 10% и 20%. Свободният паричен поток тази година е на път да премине $650 млн. при $4 млрд. стойност на предприятието. Докато продължава да витае страхът, породен от навлизането на SteadyMed и генеричните конкуренти, явно акцията няма да тръгне нагоре. Междувременно UT усилено продължава своята развойна дейност за да е готова със следващото поколение, буквално, на всяко едно от своите лекарства.

IRadimed

В момента трудно намирам акция, за чието бъдеще да бъда оптимист, но IRadimed е една от тях. Компанията се представи малко по-добре от очакванията това тримесечие. Органичните продажби на интравенозните помпи продължава да нарастват между 3 и 5% на тримесечие. Средната цена на една помпа от $33 хил. вече е $35 хил. благодарение на повечето допълнителни устройства в продуктовия микс.

Най-важният момент от изминалия период обаче, е одобрението от страна на FDA на ЯМР монитора. Това е преломен момент, защото потенциалът на дружеството се разширява значително. Мониторът е революционен и ще предоставя съвсем нови възможности и улеснения за медицинските специалисти. Очакванията на ръководството са в следващите 24 месеца годишните продажби на новия продукт да достигнат $22 млн. или на практика бизнесът да се удвои.

Интересното беше, че след новината за одобрението от FDA, акцията поскъпна с над 20%. За мен нямаше почти никакво съмнение, че разрешението от регулатора ще се случи, предвид опита на ръководството, ясната комуникация с FDA и фактът, че този продукт е плод на над 4-годишен труд от страна на много хора. Въпреки това, инвеститорите явно първо иска солидни доказателства.

Vitamin Shoppe

Компанията изнесе отчет, който е много близък до този от Т2 2017, но това не попречи на акцията да падне с още 30%, преди да затвори на около минус 20% във вторник.

Имах надежди за промяна след като в Интернет и в техния сайт засичах по-агресивна промоция в спортния сегмент. В средата на лятото имаха и други инициативи като работилници и техния стрийм на живо в Youtube. Изглежда обаче това е имало малък ефект върху крайното решение на потребителите откъде да си купят витамините и протеина.

Уважавам всички усилия на ръководството и техните нови идеи за привличане на клиенти. Само, че те не вършат достатъчно работа за да се постигне промяна в тенденцията на спад на сравнимите продажби. Това е особено неприятно на фона на ситуацията в GNC, които поне успяха да подобрят този показател.

Бизнесът не се развива никак добре и при нормална ситуация бих ликвидирал позицията си, ако смятах че цената е адекватна на ситуацията. Пазарната капитализация е $84 млн. в момента. В същото време, ако се изключат обезценките и допълнителните разходи покрай преструктурирането на Nutri Force, финансовият резултат е печалба от около $14 млн за първите 9 месеца. За цялата година очаквам свободният паричен поток да е приблизително толкова, макар че през 2017-а се строи новия дистрибуционен център, обновяват се 15 магазина по новата концепция, извършват се дигитални инвестиции и реогранизация на административните сгради.

Компанията се търгува на 60% от нетната стойност на материалните активи (материални активи минус всички пасиви). Изглежда, че пазарът очаква преустановяване на дейността, макар че за последните 5 години Vitamin Shoppe винаги е съумявала да генерира положителен свободен паричен поток над $20 млн. В този конкретен случай миналите резултатите може и да не са добър съветник, но не считам че е възможно което и да е дружество да загуби 85% от стойността си в рамките на година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *